5.10.10

Ιρλανδία, Ελλάδα και Ελεεινά ΜΜΕ

...
.
.
Αποσπάσματα από το άρθρο «Ιρλανδικό θαύμα»: έλλειμμα... 32%!
του Γ, Δελαστίκ στο Έθνος
.
.
Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όσοι το άκουγαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι το διάβαζαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε κάτι αδιανόητο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 θα ανέλθει στο... 32% του ΑΕΠ!!! Προσοχή, μιλάμε για το έλλειμμα, όχι για το δημόσιο χρέος! Αυτό δηλαδή που στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται να φτάνει μέχρι 3% του ΑΕΠ..

Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, βλέποντας ότι οι Ιρλανδοί έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν αντιδρούν στα μέτρα εφιαλτικής λιτότητας που τους επιβάλλει, προκειμένου να «ξελασπώσει» τις τράπεζες που έπαιξαν εξωφρενικά κερδοσκοπικά παιχνίδια, αποφάσισε να διαθέσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη για χάρη του τραπεζικού τομέα.
Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν ήδη με 14,3% του ΑΕΠ το χειρότερο της ΕΕ κατά το 2009, αντί για 11% που υπολογιζόταν για το 2010 θα εκτιναχθεί στο απίστευτο, πρωτοφανές ύψος του 32%!
..........................................................................
Η κατάρρευση όμως της Ιρλανδίας έχει εξαιρετική σημασία από πολιτική, οικονομική και ιδεολογική σκοπιά. Πάνω από μία δεκαετία μάς είχαν ζαλίσει σε όλη την Ευρώπη με τον «Κελτικό Τίγρη», προβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Δουβλίνου ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθολικός καταποντισμός της ιρλανδικής οικονομίας εν ριπή οφθαλμού μόλις έσκασε η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου, που οδηγεί σε τραγωδία έναν ολόκληρο λαό.
..........................................
ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ είναι η δεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των τραπεζών. Με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ αποσύρθηκε πανικόβλητη από την έκδοση ομολόγων μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο. Αντί να δανειστεί με σίγουρα εξοντωτικό επιτόκιο, αποφάσισε να βάλει χέρι στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο συντάξεων της χώρας και να δώσει τα λεφτά αυτά για τις τράπεζες!
Θα φάει δηλαδή τα λεφτά των συνταξιούχων και το 2011 πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!
....................................................
Σαρκάζουν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κελτικός Τίγρης εδώ και πολύ καιρό πήρε το καπέλο του και το πανωφόρι του και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Και τι λογαριασμό άφησε πίσω του! Η ανακοίνωση ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δείχνει την παράλογη κλίμακα της τραπεζικής κρίσης»..

Εντυπωσιάζει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της Ιρλανδίας η περιφρόνηση που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες προς την... Ελλάδα!
Η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης «δείχνει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τους την Παρασκευή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανού χρηματιστή.
«Δεν υπάρχει θέμα να συναντηθεί τώρα η Ιρλανδία με το ελληνικό καρκίνωμα (!) στο εδώλιο των σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών», έγραφε δηλητηριωδώς και η γαλλική «Μοντ» το Σάββατο.

«Καρκίνωμα» η Ελλάδα, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση απλώς «επέλεξε τη διαφάνεια, παρουσιάζοντας τον «τρομερό» λογαριασμό της βοήθειας προς τις τράπεζες»!
Τι να πει κανείς...
___________________________________________________
* Ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε στο κοινοβούλιο :

«Η συμπεριφορά των τραπεζών υπήρξε πραγματικά σοκαριστική. Υπερέβη και τους χειρότερους φόβους μας. Οι επικεφαλής των τραπεζών πήραν τρομακτικές αποφάσεις δανειοδότησης που θα κοστίσουν ακριβά τα επόμενα χρόνια στους φορολογούμενους. Συμπεριφέρθηκαν αδιάφορα και ανεύθυνα απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα αυτής της χώρας» .
και στη συνέχεια... φόρτωσε το κράτος με δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα χρέη για το ξελάσπωμα των «επαίσχυντων»τραπεζών! Βλ.  Βυθίζουν την Ιρλανδία οι τράπεζες
.
* Στο ετήσιο συνέδριο της ένωσης αστυνομικών, ο πρόεδρος της μιλώντας εκ μέρους των 11.000 αστυνομικών της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει διαφθαρεί και εξαγοραστεί από τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Την κατηγόρησε ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια που κυβερνά τη χώρα επέτρεψε τη λεηλασία του εθνικού πλούτου από μια δράκα πλουσίωνΤραπεζίτες και κερδοσκόποι εξασφάλισαν τα παράνομα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο και το τίμημα για αυτή την εθνική προδοσία το πληρώνουν οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι, βλ. Cops Charge Irish Government With Treason
..
.
Βλ. και
Δεν Υπάρχει Ανεξάρτητος Τύπος 
H Συνεχιζόμενη Απροκάλυπτη Υπονόμευση της Ελλάδας από Ξένα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία
Ο "Ανεξάρτητος" Τύπος, η Ελλάδα και η Aποσιωπούμενη Τεράστια Διαφθορά στις ΗΠΑ
Η Διασύνδεση ΜΜΕ και Πολέμων

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)