11.12.10

Προσφυγή στη Χάγη για τα Εγκλήματα Πολέμου του Ισραήλ στο Στολίσκο Ελευθερίας

.
.
Για «ηρωισμό» και «επίδειξη αυτοσυγκράτησης» επαίνεσε ο Ισραηλινός
πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τους καταδρομείς που συμμετείχαν
στην αιματηρή επίθεση κατά του Στόλου της Ελευθερίας στη Γάζα τον Μάιο,
 στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές και η οποία υπήρξε
αντικείμενο διεθνούς κατακραυγής.TVXS

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Τimes ο επικεφαλής της Wikileaks
χαρακτηρίζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως ένα φιλοσοφημένο
ηγέτη δήλωσε επίσης: .
"Μπορούμε να δούμε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να
παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση ότι οι ηγέτες θα πρέπει
 να μιλούν δημόσια όπως μιλούν και ιδιωτικά,όσο γίνεται
.


Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την επίθεση που πραγματοποιήσε το Ισραήλ στον στόλο της Ελευθερίας κατέθεσαν σήμερα δικηγόροι από την Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εκπροσωπόντας τους συγγενείς των θυματων αλλά και των ακτιβιστών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές, οι δικηγόροι κατέθεσαν στο διθνές δικαστήριο οπτικό υλικό και καταθέσεις μαρτύρων.

Στην προσφυγή τονίζεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει η συντέλεση εγκλημάτων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου και αποτελούν παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Η ομάδα των δικηγόρων τόνισε ότι το δικαστήριο κινδυνεύει να υποσκάψει την αξιοπιστία αλλά και τη νομιμοποίησή του εάν δεν αναλάβει δράση υπό το φως των συγκεκριμένων αποκαλύψεων.

Η προσφυγή πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση στο στόλο της ελευθερίας η οποία τεκμηριώνει την πραγματοποιήση σειράς εγκλημάτων από την πλευρά του Ισραήλ.
«Η συγκεκριμένη έκθεση» δήλωσε στο TPP ο Γάλλος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ζιλ Ντεβέρ «αποδυκνείει ότι το Ισραήλ πραγματοποιήσε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης». Τα εγκλήματα αυτά συμπλήρωσε ο Γάλλος δικηγόρος επιβεβαιώνουν τη δικαιοδοσία σωμάτων όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να παρέμβουν στην υπόθεση.
.
Οι δικηγόροι που κατέθεσαν την προσφυγή τόνισαν στο TPP ότι το γεγονός πως το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης για τη δημιουργία του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν περιορίζει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα του δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση.

Τη διαδικασία της προσφυγής παρακολούθησαν συγγενείς των θυμάτων από το Mavi Mar­mara αλλά και δημοσιογράφοι από ευρωπαϊκές χώρες που κάλυπταν την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Στόλο της Ελευθερίας.
.

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)