10.1.11

Βάσει Δικαστικής Απόφασης Διεκδίκηση Επιστροφής από τις Τράπεζες των Εξόδων για Σύναψη Δανείου από το 1990 έως Σήμερα


ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόµος για την επιστροφή των εξόδων φακέλου προς τους δανειολήπτες.
Aυτό ανακοινώθηκε από δύο καταναλωτικές οργανώσεις που επικαλούνται δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Γενικής Οµοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και της Κίνησης Πολιτών ∆ανειοληπτών, η συγκεκριµένη δικαστική απόφαση είναι η πρώτη στη χώρα µας και δηµιουργεί νοµολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου.

Οι δυο καταναλωτικές οργανώσεις προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους ότι σύµφωνα µε την απόφαση του δικαστηρίου, στους δανειολήπτες πρέπει να επιστραφεί το σύνολο των εξόδων φακέλου – ή όπως αλλιώς τα ονόµαζαν οι τράπεζες – χωρίς καµία επιβάρυνση.

Από το 1990

Στο κείµενο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται πως «το δικαστήριο δέχτηκε ότι 20 έτη είναι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δανειοληπτών, διότι δέχεται τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισµού (904 επ. Α.Κ.), και εποµένως µπορούν να αξιώσουν χρηµατικά ποσά όλοι οι δανειολήπτες που υπέγραψαν συµβάσεις δανείων από το 1990 έως σήµερα».

Η απόφαση αφορά «όλες τις µορφές δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελµατικών, “όλα σε 1”, διακοποδανείων, εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.ά.».

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)