15.3.11

Ξερόλας εναντίον γκοτζίλα, εναντίον γιγάντιου χταποδιού




Από το Techie Chan με τίτλο:


Θέλοντας να διατηρήσω τη φήμη του ξερόλα, θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα στα οικονομικά νέα για να ασχοληθούμε με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία.


Τι έμαθα λοιπόν αυτές τις 3 μέρες:

Κάθε αντιδραστήρας είναι ένα ωραίο ατσάλινο καζάνι που βράζει σαν χύτρα ταχύτητος (εδώ ένα πολύ ωραίο pdf με πολλές εξηγήσεις φτιαγμένο για όσους χάζευαν εγκυκλοπαίδειες μικροί) . Μέσα στη χύτρα υπάρχουν τα πυρηνικά καύσιμα τα οποια βρίσκονται μέσα σενα περίβλημα από ζιρκόνιο. Γύρω από τη χύτρα υπάρχει ένα υπέροχο πολύ στιβαρό περίβλημα από οπλισμένο σκυρόδεμα και γύρω από αυτό είναι χτισμένο ένα κτήριο σαν όλα τα κανονικά κτήρια.

Τα 2 κτήρια που είδατε να ανατινάζονται (περιμένουμε και το 3ο σε λίγο καθώς οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3 , έβγαλαν εκτός λειτουργίας τις αντλίες που έριχναν νερό στον νούμερο 2) ήταν τουλάχιστον τα εξωτερικά κτήρια. Σε γνήσιο orwell mode η ιαπωνική κυβέρνηση και η ηλεκτρική εταιρία ανακοίνωσαν πως υπήρξε “μια χημική αντίδραση μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου” σε απλή ανθρώπινη γλώσσα υπήρξε μια έκρηξη. Θεωρητικά αυτή η έκρηξη δεν κατέστρεψε ούτε την εσωτερική ατσάλινη χύτρα, ούτε το θωρακισμένο σκυρόδεμα. Πιθανότατα όμως το εσωτερικό περίβλημα από ζιρκόνιο έχει αρχίσει να λιώνει γιαυτό και παρήχθη τόσο υδρογόνο ωστε να δημιουργηθεί έκρηξη. Τι συμβαίνει όταν λειώνει το περίβλημα του ζιρκονίου? Το ουράνιο πέφτει από τις ράβδους και κάθεται στον πάτο της χύτρας. Αυτό είναι που ονομάζουμε core meltdown. Το πρόβλημα με το ουράνιο στον πάτο της χύτρας είναι πως είναι ανεξέλεγκτο σε αντίθεση με το ουράνιο στις ράβδους που ελέγχεται πιο εύκολα διότι παρεμβάλονται ανάμεσα ράβδοι γραφίτη και πολύ νερό…

Κι εδώ είναι το απόλυτο ξεβράκωμα όλων των δημοσιοσχετίστικων τσουτσεκιών περί της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας. Διότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν πρόβλημα στην ιαπωνία, δεν είναι πως δεν πρόλαβαν να κλείσουν. Μια χαρά μπήκαν ανάμεσα οι ράβδοι γραφίτη και μια χαρά σταμάτησε η βασική αντίδραση. Όμως προκειμένου να κρυώσει ο πυρήνας από τα υπόλοιπα ραδιενεργά κατάλοιπα που δημιουργούνται από τη σχάση (ιώδιο και κέσιο κλπ), περνάνε μερικές μέρες όπου πρέπει να ψύχεται συνεχώς.

Άρα ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, παρά το γεγονός πως κάθε ώρα που περνά και οι αντιδραστήρες ψύχονται τα πράγματα καλυτερεύουν (λέμε τώρα). Τι συμβαίνει όμως όταν αρκετό ουράνιο μαζευτεί στον πάτο της χύτρας?? το ουράνιο παράγει θερμότητα και κάποια στιγμή λειώνει την χύτρα πέφτοντας από κάτω. Τι υπάρχει από κάτω? Το τσιμεντένιο περίβλημα που λέγαμε, μαζί με γραφίτη προκειμένου να σταματήσει την αντίδραση. Το πρόβλημα βρίσκεται στην εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα ο λιωμένος πυρήνας να συνεχίσει να πέφτει σκάβοντας το τσιμέντο και τη γη, μέχρι να βρει νερό (και θα βρεί γρήγορα νερό καθώς είναι δίπλα στη θάλασσα). Τότε θα πετάξει κι άλλο ατμό μαζί με κέσιο και ιώδιο και ουράνιο και φυσικά πλουτώνιο (μια καινουργια ιδεά για καύσιμο που υπάρχει στον αντιδραστήρα 3).

Αυτή η υπέροχη καινούργια ιδέα ήταν -όπως φαντάζεστε- ένας επικερδής τρόπος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το πλουτώνιο αντί να το πετάμε ως ραδιενεργό κατάλοιπο, κι έτσι αντί να πληρώνουμε τόσα χρήματα για τα ραδιενεργά σκουπίδια, τα πουλάγαμε ως νέο καύσιμο. Έλα μου ντε που το πλουτώνιο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από το ουράνιο, αλλά τη σημασία έχει αφού τα πυρηνικά ατυχήματα δεν γίνονται ποτέ? (η πλάκα είναι εάν το σκεφτείτε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα κάθε περίπου 10 χρόνια).

Orwell speak.

Έαν υπάρχει κάτι που με ανησυχεί περισσότερο είναι τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης και των επιστημόνων που ζούν και πληρώνονται από την πυρηνική βιομηχανία. Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας παρά μόνο ραδιενεργό άζωτο το οποιο όμως έχει ελάχιστη ζωή και παύει να είναι απειλή πολύ γρήγορα, λένε.

Σήμερα μάθαμε πως ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έπεσε πάνω σένα ραδιενεργό σύννεφο, 2 μέρες μετά την πρώτη έκρηξη. Αν και δεν μας είπαν καμιά πραγματική πληροφορία, αυτό από μόνο του είναι ικανό να δείξει πως μας κοροιδεύουν…

Είναι εντυπωσιακό πως τις τρεις τελευταίες μέρες διαβάζω συνεχώς διάφορους ειδικούς που διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν είναι ένα νέο τσερνόμπιλ διότι εμείς οι δυτικοί είμαστε πολύ γαμάουα τύποι. Παρότι έχουν δίκιο πως το τσερνόμπιλ δεν είχε το εξωτερικό χαλύβδινο περίβλημα, στην ουσία κανείς δεν ξέρει πόσο αυτό θα αντέξει. Άλλωστε οι εκτιμήσεις τους καταρρέουν όπως και τα προστατευτικά μέτρα, ώρα με την ώρα. Και το πιο εξοργιστικό είναι πως το παίζουν übercool και σίγουροι, ξεχνώντας πως μερικές ώρες πιο πριν ήταν εξίσου σίγουροι για την προηγούμενη γραμμή άμυνας.

Το τελευταίο που διάβασα ήταν πως εντάξει και να συμβεί ένα meltdown δεν είναι και το τέλος του κόσμου και ας μην το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα.

Ένα πράγμα που ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει, είναι το πόσο καιρό κάνει να κρυώσει ένας λιωμένος πυρήνας. Διότι σε αντίθεση με τις ράβδους καυσίμων που είναι όμορφα τοποθετημένες για να ψύχονται, ένας λιωμένος ψύχεται πολύ πιο δύσκολα και πιθανότατα αργά.

Παρότι ειδικός επί των πυρηνικών δεν είμαι, το κακό είναι πως δύσκολα μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ειδικούς επί των πυρηνικών, διότι οι περισσότεροι έχουν συμφέρον να μας παρουσιάζουν την δουλειά τους ως το καλύτερο πράγμα που μας έχει συμβεί στη ζωή. Οπότε ότι σας έγραψα παραπάνω, έχει να κάνει απλά με την ξερολίαση μου και τη δυνατότητά μου να αναλύω επικοινωνιακά αυτά που διαβάζω από τους διάφορους ειδικους. Στην ουσία είναι τα κενά που βρίσκεις ανάμεσα στα στρογγυλεμένα λόγια και τις αναντιστοιχίες ανάμεσα στους ειδικούς που σου δίνουν μερικά συμπεράσματα.

Αυτό και η ενγενής λειτουργία των τμημάτων δημοσίων σχέσεων να ψεύδονται με μη μηνύσιμο τρόπο και να επιδίδονται σε damage control (όπως ότι αυτοί είναι παλιοί αντιδραστήρες και που να δείτε πόσο καλύτεροι είναι οι καινούργιοι).

Το συμπέρασμά μου είναι το εξής:

Σε βραχυχρόνιο διάστημα:
Εάν ξέρω κάποιον στα 300 χιλιόμετρα από την περιοχή, θα του έλεγα να φύγει όσο πιο μακριά γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ας πάει διακοπές κάπου, ας κατέβει στην ταιλάνδη που είναι και φθηνά.
 Εκεί από μακριά θα μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση σε 1-2 μήνες από σήμερα.
Γιατί σύντομα θα αρχίσουμε να ακούμε για το πως “μικρές” ποσότητες ιωδίου και κεσίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα και μέρα τη μέρα αυτές οι μικρές ποσότητες θα αυξάνονται. Κι αυτό δεν θα έχει να κάνει με το πως εξελίσσεται το ατύχημα, αλλά με το πως εξελίσσεται η επικοινωνιακή διαχείριση του. Η έκθεση του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου 160χλμ μακριά από το εργοστάσιο, ήδη χαλάει τη σιωπή της μη μόλυνσης.

Σε μακροχρόνιο διάστημα:
Βλέπουμε μπορστά μας το τρίτο τραγικό ξεβράκωμα της πυρηνικής βιομηχανίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα και τελειωτικό. Ας μην ξεχνάμε πως και ο χρηματο-οικονομικός τομέας ξεβρακώθηκε πέρα από πάση δυνατότητα να ξαναντυθεί, κι όμως σήμερα τους έχουμε ακόμα πάνω στο κεφάλι μας. Παρόλαυτά το κοινό είναι ευτυχώς πολύ πιο καχύποπτο απέναντι στην πυρηνική ενέργεια παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών.

Η πυρηνική τεχνολογία για παραγωγή ενέργειας είναι μια τόσο ασταθής ιστορία που -όπως τραγικά διαπιστώνουμε- έχει τεράστια αφανή κόστη (που φυσικά θεωρούνται externalities από τις εταιρίες καθώς δεν τα επωμίζονται). Για να καταλάβετε το μέγεθος του αστείου, στις ΗΠΑ, κάθε πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλισμένο μέχρι το ύψος των 340εκ δολαρίων. Από εκεί και πάνω τα υπόλοιπα τα πληρώνει το κράτος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αστείο νούμερο είναι 340εκ δολάρια μπροστά σένα πυρηνικό ατύχημα. Όπως είπε ένας φίλος, τα χρήματα της ασφάλειας φτάνουν τσίμα τσίμα να αλλάξεις τις ασφάλειες και να του ρίξεις ένα βαψιματάκι.

Κι αυτό φυσικά είναι μόλις ένα από τα δεκάδες externalities, κρατικές εγγυήσεις, και βοήθεια που παίρνει η πυρηνική βιομηχανία προκειμένου να μπορεί να επαίρεται για το πόση φθηνή ενέργεια παράγει.

ΥΓ στο επόμενο τέκι σας υπόσχομαι μια ανάλυση των πόνων της περιόδου, ένα ζήτημα για το οποίο κάθεξερόλας που σέβεται του έχει άποψη.


Πρώτα Σχόλια στο παραπάνω κείμενο:

  • ”stamatis 11/03/15 02:40
καλά έκανες και το έπιασες το θέμα, διότι με τόσα πράγματα που γίνονται έχουμε γίνει μπλαζέ.


  • Waste 11/03/15 08:15
κι επειδή αρχίζει να σκάει (επικοινωνιακά) το πράγμα και θα ακούτε πολλά νούμερα.
οτιδήποτε βρίσκεται πάνω απο τα 3000mSv=3000mGy δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα.


από τα 5000 μέχρι 6000 mSv-mGY έχουμε το κλασικό μακάβριο LD 50/30 (θανατηφόρα δόση για το 50% του πληθυσμού μέσα σε 30 μέρες)
μολις διάβασα κι αυτό:
“the city of Kounosu Naka is at 3,024 (nGy), Kadobe Naka is at 2,416, Isobe Hitachioota is at 1,213 and many others are in the mid to upper triple digit range!”


ΥΓ ελπίζω να μην έκανα λαθος στα νούμερα, οποιος ξέρει ας κράξει εεε


  • Reply Poltergeist 11/03/15 04:06
Τέκι να μην παρεξηγηθώ, δε θέλω στην Ελλάδα τίποτε πιό περίπλοκο και πιό επικίνδυνο από μηχανές του γκαζόν και μαχαίρια για χόρτα. Από εκεί και πέρα δύο παρατηρήσεις:


1) Από ότι διαβάζω στη σελίδα της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η ιδιωτική ασφάλιση των εργοστασίων στην Αμερική είναι $375εκ. Όμως. Αν σε περίπτωση ατυχήματος τα 375 εξαντληθούν, τα υπόλοιπα δεν τα πληρώνει το κράτος, αλλά μέχρι τα $12,6δις τα πληρώνουν συλλογικά τα εργοστάσια. Επίσης αυτά τα χρήματα δεν καλύπτουν τα βαψιματάκια του αντιδραστήρα, αλλά είναι μόνο για πιθανές ζημιές σε τρίτους εκτός του εργοστασίου. Αν εξαντληθούν τα $12.6δις τότε το Κογκρέσο θα κρίνει εάν χρειάζονται και άλλα, χωρίς να διευκρινίζει αν θα τα πληρώσει το ίδιο ή θα αναγκάσει τα εργοστάσια να πληρώσουν. Aυτή τη διευκρίνιση έψαξα αλλά δεν τη βρήκα.


http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/funds-fs.html
2) Παίρνεις έναν αντιδραστήρα. Του ρίχνεις μια καρπαζιά αρκετά δυνατή για να ξεκουνήσει τη γή από τον άξονά της και να μετακινήσει την Ιαπωνία 2,4 μέτρα (η Ιαπωνία είναι 3-4 φορές σαν την Ελλάδα). Στη συνέχεια βουτάς τον αντιδραστήρα και του κάνεις μία πατητή 10 μέτρα σε θαλασσινό νερό. 3-4 μέρες μετά έχεις εκρήξεις και διαρροές. Αυτό το σενάριο, ανάλογα με ποιόν θα μιλήσεις, περιγράφεται από το απόλυτο ξεβράκωμα της πυρηνικής βιομηχανίας, έως την απόλυτη δικαίωσή της:


http://www.google.com.au/search?source=ig&hl=en&rlz=&=&q=Fukushima+is+a+triumph+for+nuke+power&btnG=Google+Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=


Υπάρχει μπόλικος χώρος για υπερβολές κι από τις δύο πλευρές φίλε.


(LOL επειδή είμαι φυτό έψαξα τους Ισολογισμούς καναδυό πυρηνικών εταιριών στο Αμέρικα να δώ πώς τα χειρίζονται λογιστικά τα $12,6 δις. Ξέρεις ρε παιδί μου, αν βάζουνε κανά φραγκάκι στην άκρη ή άμα σκάσει η πίπα θα γυρίσουνε να σου πούνε τέλω να βοητήσω καρντιά μου αλλά ντεν έκω.


Η AMERICAN ELECTRIC POWER CO INC λέει λοιπόν λοιπόν στον Ισολογισμό της ότι έχει ασφαλιστεί για τα αρχικά $375εκ. Τα υπόλοιπα $12.6δις αν σκάσει η πίπα πληρώνονται αναλογικά από όλα τα εργοστάσια στην Αμερική ασχέτως σε ποιόν έσκασε η πίπα (σωστά), άρα θα της αναλογούν μόνο $235 (σωστά). Τα οποία όμως είναι πληρωτέα σε 7 ετήσιες δόσεις και σκοπεύει να τα μαζέψει εκείνη τη στιγμή μέσω αυξήσεων στο λογαριασμό του ηλεκτρικού


Α ρε Αμέρικα the land of the free and the home of the brave… οπότε αγνοούμε τί μαλακίες λέει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, το λογ/σμό όντως θα τον πληρώσει ο κόσμος με τον ένα τρόπο ή τον άλλο.)


  • Waste 11/03/15 08:18
1.πολτι τα 12,6δις είναι collective από οσο κατάλαβα. Δηλαδή εάν πέσουν 2 αεροπλάνα σε 2 αντιδραστήρες πάλι 12,6 δις θα πληρώσουν… ασε που τα 12,6 δις συνεχίζουν να ειναι αστείο νούμερο.


2. δεν διαφωνώ πως ήταν ένα μαύρος κύκνος, αλλά στην πυρηνική βιομηχανία ένας μαύρος κύκνος εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια περίπου. όχι ακριβώς το ασφαλέστερο πράγμα του κόσμου


ΥΓ χαίρομαι που δεν είμαι το μόνο φυτό εδώ μέσα … μου επιβεβαίωσες με ακόμα πιο τέλειο τρόπο (ακου σε 7 ατοκες δόσεις)…


ΥΓ2 κι αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία για τον καντάφι να τελειώνει με τους ρέμπελους (εαν έχει την ισχύ να το κάνει)
  • stamatis 11/03/15 12:11
2) Το περιγράφεις σαν να είναι κάτι δύσκολο να συμβεί…


2 πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί είναι:α) ότι (με την λογική ότι είναι ασφαλές) θα πολλαπλασιαστούν τα εργοστάσια και οι αντιδραστήρες, άρα αυξάνονται όλες οι πιθανότητες καταστροφής που είχε ο ένας αντιδραστήρας ανάλογα.β) Μιας και το χρήμα είναι ο κινητήριος μοχλός και όχι η πρόληψη, τα εργοστάσια μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και όχι πάντα στο πιο ασφαλές μέρος (π.χ. η Ιαπωνία είναι μία σεισμογενής περιοχή, δεν την εμπόδισε αυτό να μην έχει πυρηνικά)


Από την άλλη δες τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό. Μπορεί να είναι αρκετά μικρή η πιθανότητα τσουνάμι/σεισμού, αλλά δεν είναι απίθανη. Επειδή όμως όταν γίνεται ένας σεισμός επηρεάζει μία μεγάλη περιοχή, και όταν γίνεται τσουνάμι μία ακόμα μεγαλύτερη, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε μέσα σε αυτήν την περιοχή και ένα εργοστάσιο με χημικά ή ραδιενεργά υλικά.


Τέλος να πούμε το εξής, για να έχουμε κάπως φτηνότερη ενέργεια θα ρισκάρουμε μία πυρηνική καταστροφή (ακόμα και σε ένα μονό μέρος του πλανήτη). Αξίζει αυτό από την στιγμή που δεν είναι η μόνη λύση και αντίθετα υπάρχουν μία σειρά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας?


btw για τα ασφάλιστρα που έβγαλες τα άπλυτα τους στην φόρα. Πως στο καλό θα παρέχουν ρεύμα άμα πάθει πρόβλημα ο αντιδραστήρας?


btw2 Στην Τσαπανίδου (μα τι κωλόζωο?) ένας καθηγητής είπε ότι το νερό που χρησιμοποιούν για την ψύξη, χύνει ραδιενέργεια στην θάλασσα… καλό…(ακόμα και εάν δεν συμβαίνει είναι εξωφρενικό ότι δεν έχουν δευτερογενής τρόπους για ψύξη)


πες ότι έχουμε έναν μεγάλο καταστροφικό σεισμό κάθε 50 χρόνια. ΤΟ οποίο σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια.


  • Poltergeist 11/03/15 13:03
ε ψιλοδύσκολο είναι, ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία της Ιαπωνίας, η οποία δεν έχει και λίγους. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο σεισμός δεν δημιούργησε πρόβλημα, μόλις άρχισε να κουνάει ο αντιδραστήρας έσβησε κανονικά όπως προβλεπότανε και ξεκίνησαν οι αντλίες ψύξης. Το τσουνάμι ήταν το πρόβλημα, παρόλο που το εργοστάσιο ήταν και αντιτσουναμικό, ήταν τέτοιο το μέγεθος του κύματος που κατέστρεψε και τις πρώτες αντλίες και τις εφεδρικές. Φαντάζομαι στο εξής θα το ξανασκεφτούνε να φτιάξουνε τέτοιο πράγμα στην παραλία. Πρέπει να είναι στη θάλασσα οπωσδήποτε; Δε γνωρίζω δεν απαντώ.


Στο btw1 η συγκεκριμένη εταιρία έχει δύο εργοστάσια σε διαφορετικές τοποθεσίες, άλλες εταιρίες έχουν παραπάνω.


Δεν ξέρω ρε μάγκες εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλα είναι θέμα ποιός και πού. Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί πχ είχανε ποτέ προβλήματα με τα εργοστάσιά τους;


  • Χρηστος Κ. 11/03/15 13:29
Εγω δε ξερω αν ειχανε προβληματα οι Γερμανοι και οι Σουηδοι με τα εργοστασια. Ξερω ομως οτι εχουν μετατρεψει κατι Αφρικανικες χωρες σε φωσφοριζοντα λαμπιονια απο τα αποβλητα που εχουν θαψει εκει. Για να μη πω για την μεσογειο οπου κατι καραβια βυθιζονταν κατα λαθος χωρις κανενας να ξερει τι κουβαλουσαν.


  • Poltergeist 11/03/15 13:33
πηγή; για τα λαμπιόνια και τα καράβια.
  • Χρηστος Κ. 11/03/15 13:43
Για την Μεσογειο, http://www.hellasontheweb.org/2010-04-05-22-20-08/2010-04-06-19-07-44/128-2009-09-22-22-04-35




  • Χρηστος Κ. 11/03/15 08:12
Περα απο τα χρηματα που απαιτουνται για τις ζημιες που θα προκαλεσει ενα “ατυχημα” εγω θα μεινω μονο σε ενα πραμα. Οι επιπτωσεις που εχει ενα “ατυχημα” σε ανθρωπινες ζωες και περιβαλλον ειναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. Οποτε ολα αυτα τα τσουτσεκια που μιλουν για χρηση πυρηνικης ενεργειας θα πρεπει να σταλουν να ζησουν στο Τσερνομπιλ και στη Φουκοσιμα. Εναλλακτικα τους δωριζω σπιτι εξω απο το εργοστασιο του Κοζλοντουι που ειναι μολις εκατο χλμ απο το δικο μου.
  • Reply Χρηστος Κ. 11/03/15 08:37
Και μια ερωτηση που αφορα μια προταση του κειμενου. Λες, “Γιατί σύντομα θα αρχίσουμε να ακούμε για το πως “μικρές” ποσότητες ιωδίου και κεσίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα και μέρα τη μέρα αυτές οι μικρές ποσότητες θα αυξάνονται.” Ιωδιο? Δε ξερω απλα ρωτω.
  • Waste 11/03/15 08:53
Δεν θυμάσαι και από το τσερνόμπιλ, το (ραδιενεργό) ιώδιο και το (ραδιενεργό) κέσιο είναι από τα πρώτα που φεύγουν στην ατμόσφαιρα και αποτελούν κατάλειπα της πυρηνικής καύσης. Τα πιο βαριά μόρια (ουράνιο, πλουτώνιο κλπ) λόγου του βάρους τους είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν πολύ μακριά από τον αέρα.


σήμερα που ξύπνησα βέβαια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς ο 2 αντιδραστήρας έχει τρυπήσει, και ο 4 (που ήταν εκτός λειτουργίας) έπιασε φωτιά (ίσως από τα χρησιμοποιημένα καύσιμα που επίσης χρειάζονται ψύξη). Το ουράνιο είναι πυροφόρο (πιανει εύκολα φωτιά) γιαυτό και το χρησιμοποιούν στα βλήματα. Η φωτιά είναι που θα σηκώσει και θα διασπείρει τα βαρύτερα άτομα μακριά από το εργοστάσιο. Κάτι που σημαίνει πως σύντομα , λόγω της υψηλής ραδιενέργιας στο εργοστάσιο, θα πάψουν να έχουν τον έλεγχο (σχήμα λόγου διότι δεν είχαν τον έλεγχο απλά έτρεχαν αλαφιασμένοι) και των υπολοίπων αντιδραστήρων και ένας ένας θα λειώνουν θα τρυπάνε το πρώτο περίβλημα και πιθανότατα το δεύτερο.


παρόλαυτά οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι übercool λέγοντας πως δεν είναι τόσο τεράστιο το πρόβλημα, αναπαράγοντας τη λογική χρυσόψαρου. Ναι μεγάλε 50mSv άντε να σου προκαλέσουν κανένα καρκίνο, αλλά αυτό αφορά το τώρα. Αύριο?? Μεθαύριο? πραγματικά θα ήθελα να πάνε φυλακή όλα αυτά τα PRατζήδικα τσουτσέκια που απλά σαλαμοποιούν το χρόνο “τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά”, και φυσικά αρνούνται οποιαδήποτε προβολή στο μέλλον.


Διότι ρε πούστη μου δεν ήμουν μάντης για να πω πως θα σκάσει και ο τελευταίος αντιδραστήρας. απλά είδες τι έγινε στους υπόλοιπους, ειδες πως οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και σε αυτόν και λες μάλλον θα σκάσει. αλλα σιγά.


σε λίγο θα λένε κλείστε τα παράθυρα με μονωτική ταινιά και δεν θα έχετε πρόβλημα (εχθές άκουσα μια ξεκαρδιστική ιστορία από τον ισραηλινο στρατο το 1991 , τότε που ο σανταμ τους απειλουσε με χημικά όπλα, όπου η εντολή σε περίπτωση επίθεσης είναι να βάλουν ναυλον στα παράθυρα πριν φορέσουν τις αναποτελεσματικές μάσκες τους)


  • Χρηστος Κ. 11/03/15 09:00
Εχεις δικιο για το ιωδιο το διαβασα κι εγω τωρα. Νομιζω οτι η κατασταση ειναι εκτος ελεγχου πλεον. Αυτοι δεν εχουν και Ριζοσπαστη να λεει οπως τοτε με το Τσερνομπιλ οτι ολα ειναι προπαγανδα των καπιταλιστων.


  • Waste 11/03/15 09:14
τι μου θύμισες…. ΚΚΕδες να τρώνε φράουλες για να δείξουν πως λίγη ραδιενέργια (μεταξύ φίλων) δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.


  • A certain crazed alien penguin 11/03/15 09:02
Ραδιενεργο Ισότοπο του Ιωδίου I-131, το οποίο μαζεύεται στο θυρεοειδή, όπου αποσυντίθεται σε ξένον και σε ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (από εξάμηνο έως δεκαπενταετία, αναλόγως της δόσης) σου προκαλεί έναν ωραιότατο καρκίνο.


‘Επειτα είναι το υπέροχο ραδιενεργόν Καίσιο (δε θυμάμαι το νούμερο) το οποίο, επειδή είναι ισότοπο του ασβεστίου και με μεγαλύτερη ημιζωή από το Ιώδιο, μαζεύεται στα οστά και σε ακτινοβολεί από εκεί για χρόνια, πράγμα που το DNA σου δεν θα εκτιμήσει ιδιαίτερα…
  • A certain crazed alien penguin 11/03/15 17:36
Λάθος, το καίσιο ανταγωνίζεται το κάλιο, το στρόντιο είναι η ομορφιά που κάθεται στα οστά…


  • Reply george 11/03/15 09:28
http://www.youtube.com/watch?v=NbzD1yEmaXo


  • Reply elasticrash 11/03/15 10:51
εγώ το λάτρεψα το κείμενο. Στα μάτια μου είναι σαφώς πανικοβλημένοι αλλά σαφώς στην κατάσταση που βρίσκονται δεν σκέφτονται και πολύ τα κόστη και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να σταματήσουν μια καταστροφή. Ακόμα και να αποφευχθεί η καταστροφή βέβαια το εργοστάσιο θα πάει εντελώς αχρηστία. Αν δεν γίνει meldown μέχρι την Κυριακή πάντως (ναι το ξέρω πολλές μέρες) οι πιθανότητες για ένα πολύ σοβαρό ατύχημα μειώνονται σχεδόν στο 0. Οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες.


  • Waste 11/03/15 11:21 
Τα νούμερα της ασφάλισης τα έδωσα προκειμένου να εξηγήσω τι είναι ένα externality και επίσης πως κανείς μα κανεις δεν πιστεύει πως η πυρηνική ενεργεια είναι ασφαλής. κι ολα αυτά που ακούμε περί κόστους (σε δολάρια) είναι φυσικά αστεία


τώρα για να πάμε στο διαταύτα. το εργοστάσιο είναι ξεγραμμένο και πιθανότατα και οι άνθρωποι που βρίσκονται τριγύρω (8000mSv/h που ήταν το πικ σήμερα το πρωί είναι πάνω από το όριο επιβίωσης).


Έχουμε πληροφορίες για σημαντική “ζημιά” στον δευτερο πυρήνα που εάν το βγάλουμε από το orwell speak μαλλον σημαίνει έστω κατά ένα ποσοστό core meltdown. Το κυριακή το αναφέρεις να υποθέσω χωρίς core meltdown. σε περίπτωση που έχουμε λιώσιμο του πυρήνα εάν το πιάνω σωστά η δυνατότητά σου να το ψύξεις μειώνεται σημαντικά, κάνω κάπου λάθος??


Και ταυτόχρονα η έκκληση σημαντικής ραδιενέργιας γύρω από το εργοστάσιο, δεν μειώνει τη δυνατότητα να ψύχουν και τους υπόλοιπους πυρήνες?


θέλω να πω, κάπου διάβασα (επισήμως) πως ο τρόπος που ρίχνουν νερό μεσα στον αντιδραστήρα είναι με αντλία πυροσβεστικής. Το οποίο είναι αξιοθαύμαστο αλλά μάλλον manual μέθοδος ψύξης που σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο πως θα συνεχίσει να λειτουργεί και αφού οι άνθρωποι που τη χειρίζονται αρχίσουν να λάμπουν.


επιπλέον το περίεργο είναι πως κάθε φορά που ασχολούμαστε με έναν αντιδραστήρα “ξεχνάμε” τον άλλο. κιαυτό είναι που με κάνει ακόμα πιο ανήσυχο.
  • elasticrash 11/03/15 14:34
ναι μέχρι την Κυριακή εάν δεν υπάρχει καθόλου meltdown. Σε φυσιολογικές συνθήκες το συνολικό shudown του αντιδραστήρα κρατάει 8 μέρες.
Το θαλασσινό νερό από μόνο του ακόμα και αν δεν υπάρξει καθόλου meltdown θα αχρηστεύσει όλες τις σωληνώσεις και άρα όλη την εγκατάσταση.
Τώρα αν γίνει meltdown εξαρτάτε το ποσοστό του πυρήνα που θα λιώσει. Κάθε εκτίμηση σε αυτή την περίπτωση είναι παπαρία όπως το καταλαβαίνω εγώ.
  • Reply k2 11/03/15 11:24
Το άλλο υπέροχο είναι πώς το ζήτημα συνδέεται με την οικονομία όχι μόνο με το πώς λανσάρεται η πυρηνική ενέργεια σαν φτηνή και ασφαλής ώστε να βγάλουν λεφτά αυτοί που την πουλάνε, αλλά και ως προς την ειδησεογραφική του κάλυψη. Ανοίγω NYT να δω τι λένε (παρεμπιπτόντως το άρθρο τους για την ουσία του θέματος μου φάνηκε καλό, δες το αν θες: http://tinyurl.com/6bl35ak). Και ακριβώς κάτω απ’τα περί nuclear disaster, άλλο άρθρο, που μας ενημερώνει ότι: The Nikkei 225 index extended its losses Tuesday as the prospect of a nuclear catastrophe spooked investors.


Ανοίγω τη γαλλική monde, πηχυαίος τίτλος για το ατύχημα και υπότιτλος (μεταφράζω να μην κουράζεσαι): “Ο αντιδραστήρας Νο2 του εργοστασίου άρχισε να λιώνει, ενώ μια πυρκαγιά άγγιζε τον αντιδραστήρα Νο4, εκτός λειτουργίας την ώρα του σεισμού. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο κατερρευσε.”


Είναι δηλαδή η απώτατη κατάληξη (και απώτατη ξευτίλα) αυτής της λογικής την οποία έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια περίπου (εγώ τουλάχιστον τόσα το θυμάμαι): ό,τι και να γίνει, η αμέσως επόμενη πρόταση είναι “πώς αντέδρασαν οι αγορές”. “Νίκη Ταδε Κόμματος στις εκλογές της Τάδε χώρας. Θετικά αντέδρασαν οι αγορές”. “Σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη. Ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου”.
Σου ετοιμάζω βιβλιογραφία για τους πόνους περιόδου


Γ. Το Τσέρνομπιλ είναι μια απ’τις πιο έντονες (για εκείνη την ηλικία) και πιο χάλια παιδικές μου αναμνήσεις
  • Χρηστος Κ. 11/03/15 12:02
Για να σε τσιγκλισω, http://www.sofokleousin.gr/archives/70896
http://www.sofokleousin.gr/archives/70924




  • Reply DimosK. 11/03/15 11:32


Αυτο με το ΚΚΕ και τις φραουλες δεν το θυμαμαι!!


Κριμα κιολας γιατι αυτα ειναι δημοσιευσεις/δηλωσεις/πραξεις ποθ πρεπει να μεινουν στην Αιωνιοτητα(και ακομα παραπερα)


Αν υπαρχει κανα λινκ,θα το εκτιμουσα!!


  • Χρηστος Κ. 11/03/15 11:42
Μια σημαντικη σκιαγραφηση των ΜΜΕ γενικως αλλα και του ΚΚΕ ειδικως σε αυτη την ερευνα του ΙΟΥ, http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060416.htm.
  • DimosK. 11/03/15 13:20


ειδες ο Τσιμας?!!!!!Πως αλλαζει ο ανθρωπος τελικα ε?


Ευχαριστω..


  • Χρηστος Κ. 11/03/15 13:32
Πρεπει να μεταλλαχθηκε τοτε με την ραδιενεργεια. Τον ειχαν στειλει πιονερο να πινει νερα απο το Κιεβο και μαλλον τον πειραξε αυτη η δοκιμασια.


  • Reply Greek Rider 11/03/15 16:04
Αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν οι εταιρείες έχουν υπερβεί κάθε δημοκρατικό έλεγχο και τα λόμπι τους κάνουν κουμάντο από πάνω. Όπως και άλλοι κλάδοι έχουν τοποθετήσει δικά τους παιδιά σε θέσεις που εγκρίνονται ερευνητικά πέιπερς ώστε να ανεβάζουν όποιους μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.


Ο κόσμος που δείχνει αμέριστη εμπιστοσύνη στο τι λένε οι επιστήμονες είναι αδαής.
Και είναι πολύ σπουδαίο που μπήκες στον κόπο να μας ενημερώσεις. Αν υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων που ο κάθε ένας συμβάλει με ένα λιθαράκι σε ό,τι θεωρεί ότι μπορεί να γνωρίζει ή να μάθει καλύτερα ή έχει χρόνο να το ψάξει, τότε μόνο θα μπορούμε να προασπίσουμε τη λογική και την αλήθεια.


Στα χέρια μεγάλων εταιρικών συγκροτημάτων η λογική γίνεται τόσο εύκαμπτη όσο είναι το να πούνε αύριο μεθαύριο ότι για την 20 000% αύξηση στους καρκίνους δεν θα φταίει το πυρηνικό δυστύχημα.


  • Reply αλεκος 11/03/15 16:33
http://www.youtube.com/watch?v=NbzD1yEmaXo


Άκης Πάνου, ο οποίος -αν και το δικαστήριο δεν του είχε αναγνωρίσει καν καλλιτεχνική προσφορά- είχε γράψει μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το τραγούδι “Ιώδιο, Καίσιο, Στρόντιο”

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)