28.3.11

Κι όμως ο Λίβυος ηγέτης επαληθεύεται: Δεν έγιναν βομβαρδισμοί, δεν έδρασαν μισθοφόροι, η Αλκάιντα ηγείται των αντικαθεστωτικών

.
.
1. Άρθρο του Ν. Κατζηλάκη στην Ελευθεροτυπία με τίτλο:
.
Καθώς τα τύμπανα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και της Δύσης δυναμώνουν έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε μια πτυχή του λιβυκού δράματος: της κάλυψης του εμφύλιου σπαραγμού από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.
Κατά τα πρώτα στάδια των ταραχών στη Λιβύη, που ακολούθησαν των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, πλήθος αναφορών γέμισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την άμεση αντίδραση του λιβυκού καθεστώτος στην εξέγερση μεγάλης μερίδας του λαού της χώρας.
Η έλλειψη ξένων και κυριότερα ανεξάρτητων και έγκυρων παρατηρητών και δημοσιογράφων στο θέατρο των γεγονότων, λόγω και της ηθελημένης απομόνωσης της Λιβύης του Καντάφι και του ανελεύθερου χαρακτήρα του καθεστώτος του, έδωσαν χώρο για σπορά αναφορών που λίγο αργότερα διαψεύστηκαν.

Στα διεθνή ΜΜΕ εμφανίστηκαν, ήδη από τη δεύτερη ημέρα των ταραχών και της κατά πώς φαίνεται βιαιότατης προσπάθειας καταστολής διαδηλωτών από το καθεστώς Καντάφι, εκπρόσωποι του National Front for the Salvation of Libya, οργάνωσης με μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με τον Λίβυο ηγέτη.
.
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1981 από Λίβυους αντιφρονούντες. Με στήριξη και χρηματοδότηση της CIA, των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και των Σαουδαράβων(1, 2, 3) προσπάθησε να δολοφονήσει τον Καντάφι το 1984 στην Τρίπολη.
Η επιχείρηση απέτυχε, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος με τη σύσταση στο γειτονικό Τσάντ τού Libyan National Army, μιας στρατιωτικής μονάδας αποτελούμενης από πρώην μέλη του λιβυκού στρατού, ξανά όμως χωρίς επιτυχία.
Τα τελευταία χρόνια, μετά τη μερική προσέγγιση του Καντάφι με τη Δύση, ο ρόλος της περιορίστηκε (σήμερα, στο εσωτερικό της Λιβύης, απ' ό,τι αναφέρεται, έχει μικρή υποστήριξη από το λαό(4)), συμμάχησε όμως τα τελευταία χρόνια με μικρότερες αντικανταφικές οργανώσεις φιλομοναρχιστών (Libyan Constitutional Union) και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Libyan League for Human Rights) δημιουργώντας την «Εθνική συνδιάσκεψη της λιβυκής αντιπολίτευσης» το 2005(5, 6)
.
Η διεθνής αιγυπτιακή εφημερίδα «Asharq Alawsat» ανέφερε στις 9 Φεβρουαρίου 2011 ότι η «Εθνική Συνδιάσκεψη» συνέβαλε στην οργάνωση της λιβυκής «Ημέρας Οργής» της 17ης Φεβρουαρίου।(7)
Οι «αναμεταδόσεις»
Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, από τις πρώτες ημέρες του εξελισσόμενου εμφύλιου σπαραγμού, είχαν σημαντικό ρόλο στην «αναμετάδοση» γεγονότων, ευρισκόμενοι σχεδόν όλοι σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον
  • Στις 21 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπός της «αναμετέδωσε» ότι το ναυτικό του Καντάφι βομβάρδισε την Τρίπολη.(8)
  • Στις 22 Φεβρουαρίου, ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε μισθοφόρους κατά του λαού του(9)
  • Στις 23 Φεβρουαρίου ότι το καθεστώς πραγματοποιεί γενοκτονία κατά του λιβυκού λαού(10)
  • Στις 25 Φεβρουαρίου ότι η αεροπορία και το πυροβολικό του Καντάφι βομβάρδισαν την Τρίπολη(11, 12)
Ενώ
  • την 1η Μαρτίου το δορυφορικό ρωσικό κανάλι «Russia Today» ανέφερε ότι οι ρωσικοί δορυφόροι δεν κατέγραψαν κάποιον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βεγγάζη και την Τρίπολη(13)
  • Την επομένη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στις λιβυκές πόλεις(14)
  • Στις 2 Μαρτίου ο ερευνητής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πίτερ Μπούκερτ, ευρισκόμενος για δύο εβδομάδες στη Λιβύη, δήλωσε στο «Radio Netherlands» ότι δεν βρήκε στοιχεία για χρήση «μισθοφόρων» στη Λιβύη।(15)
  • Στις 10 Μαρτίου ο Σαλάχ Τζαμπέρ, ιατρικός συντονιστής των πόλεων που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ότι από την έναρξη των ταραχών σκοτώθηκαν τετρακόσια άτομα στην ανατολική Λιβύη συνολικά, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει πόσοι από τους νεκρούς είναι αντικαθεστωτικοί ή σώματα ασφαλείας.(16)
  • Επίσης ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από το ναυτικό του Καντάφι δεν επιβεβαιώθηκε ώς σήμερα από κανέναν από τους δεκάδες ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται, εδώ και μέρες πλέον, στη λιβυκή πρωτεύουσα.



Ο Αμπντέλ Χακίμ Αλ Χασίντι παραδέχθηκε ότι είχε στρατολογήσει περίπου 25 άτομα από την περιοχή της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη με τους οποίους πολέμησε εναντίον της συμμαχικής δύναμης στο Ιράκ!

Επίσης, ότι πολέμησε και στο Αφγανιστάν, συνελήφθη το 2002 στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν, παραδόθηκε στις ΗΠΑ οι οποίες τον έδωσαν στη Λιβύη, όπου παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 2008 όταν και αφέθηκε ελεύθερος, παρότι το διάστημα 1995-96 είχε σκοτώσει με τους μαχητές του πολλά μέλη των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις!

Είναι ηγετικό μέλος της οργάνωσης Λιβυκή Ισλαμική Ένοπλη Ομάδα (LIFG: Libyan Islamic Fighting Group), βοηθούν στη Λιβύη οι σύμμαχοι, ενώ ο ίδιος με μία μόνο συνέντευξη δικαιώνει απόλυτα τον Καντάφι σε όσα υποστηρίζει για τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Βόρεια Αφρική!

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται και αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου του Τσαντ, ο οποίος αναφέρει πληροφορίες τις οποίες έχει ήδη δημοσιεύσει το defencenet.gr, ότι μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν κλέψει από στρατιωτικές αποθήκες της Λιβύης φορητά πυραυλικά συστήματα.

Σημείωση του ιστολογίου

Το δημοσίευμα που αναφέρεται παραπάνω είναι της Telegraph  με τίτλο: Libyan rebel commander admits his fighters have al-Qaeda links (ο ηγέτης των εξεγερμένων Λιβύων παραδέχεται ότι οι πολεμιστές τους έχουν δεσμούς με την ΑλΚάιντα).

Σχετικά είναι και τα παρακάτω άρθρα:

- Libyan “revolutionaries” aren’t so revolutionary..(Οι Λίβυοι επαναστάτες δεν είναι και τόσο επαναστάτες)

- Who are the Libyan Freedom Fighters and Their Patrons? (Ποιοί είναι οι Λίβυοι αγωνιστές της ελευθερίας και οι πάτρωνές τους)

- Qatar Recognises Libyan Rebels After Oil Deal ( Οι Λίβυοι εξεγερμένοι παραχωρούν την διαχείρηση των πετρελαιοπηγών της Ανατολικής Λιβύης στο Κατάρ και το Κατάρ αναγνωρίζει (δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία) το Λιβυκό επαναστατικό συμβούλιο ως τον επίσημοαντιπρόσωπο της Λιβύης.

- PressTV-'West Owns Libya Opposition' (Η CIA με τη βοήθεια του Αιγυπτιακού στρατού πήρε στον έλεγχό της τις δυνάμεις της Λιβυκής αντίστασης, εξοπλίζοντάς την και χρηματοδοτώντας την εναντίον του Καντάφι. Τώρα, μετά την προσχώρηση στην αντίσταση μερικών Λίβυων στρατηγών, πρόκειται να εγκατασταθεί ένα νέο καθεστώς φιλικό στις ΗΠΑ)
__________________________________________________________
(1) «Α History of Modern Libya», Dirk Vandewalle, Cambridge University Press, 2006
(2) «Veil: The secret wars of the CIA, 1981-1987» by Bob Woodward Simon and Schuster, 2005
(3) «The CIA's black opts» John Jacob Nutter, Prometheus Books, 1999
(4) http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-1261216959
(6) «Libyan opposition meets to discuss ending Gadhafi's 36-year authoritarian rule», Associated Press, 25 Ιουνίου 2005
(7) http://aawsat.com/english/news.asp?section=1&id=24095
(9) The Riz Khan show, «Libya's lucrative ties», Al Jazeera, 22 Φεβρουαρίου, http://www.youtube.com/watch?v=Qx5cUpSN0_Q
(13) «Airstrikes in libya did not take place», Russia today, 1 Μαρτίου 2011, http://www.youtube.com/watch?v=XYesnOD6_gQ
(14) «Pentagon hesitant on no-fly zone over Libya», Graig Whitlock, Washington post, 02/03/2011
(15) http://www.rnw.nl/africa/article/hrw-no-mercenaries-eastern-libya-0

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)