14.5.11

«Golfland?» - Ένα Ενδιαφέρον Ντοκιμαντέρ για την Τουριστική Ανάπτυξη και το Γκολφ στην Ελλάδα



Aπό το Τvxs με τίτλο:


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Νέλλη Ψαρρού, μετά από πολύμηνη έρευνα και αρκετά ταξίδια ανά την Ελλάδα.
Το πρωτότυπο θέμα της ταινίας Golfland? αφορά τους εξωφρενικούς τρόπους με τους οποίους «επελαύνει» η τουριστική ανάπτυξη, και έχει ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ένα άγνωστο, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα. Οι προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις την οργή της τοπικής κοινωνίας και των οικολογικών οργανώσεων.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα.
Τα μέρη αυτά είναι:
- Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης),
- Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα),
- Χαλκιδική (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν),
- Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται),
- Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα).

Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες.
Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εν μέσω του νομοσχεδίου fast-track.

Οι προγραμματισμένες προβολές για το Golfland? είναι οι εξής:

- Ρέθυμνο: Τετάρτη 18 Μαΐου, 8:30μμ, Ξενία (Παν/μιο Κρήτης). 
- Χανιά: Δευτέρα 23 Μαίου, 8:30μμ, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου. 
- Αταλάντη: αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία για τέλη Μαΐου. 
- Αθήνα: αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία για τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο του B-Fest.
____________________________________________
 Σε email που κυκλοφορεί η δημιουργός του ντοκιμαντέρ αναφέρει:
Αγαπητοί Φίλοι,
Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργάζομαι, εγώ και οι λίγοι εθελοντικοί συνεργάτες, για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ μας, είμαστε έτοιμοι.
Το ντοκιμαντέρ είναι έτοιμο και έχουν ξεκινήσει οι προβολές του στο κοινό.
Το κίνητρό μας υπήρξε η ενημέρωση του κόσμου, για ένα θέμα εξαιρετικά καίριο και προκλητικό, για το οποίο δυστυχώς λίγοι συμπολίτες μας γνωρίζουν - αυτό το κενό ενημέρωσης θέλαμε να καλύψουμε.
Δυστυχώς, όταν το ξεκινήσαμε δεν προβλέπαμε πόσο επίκαιρο θα ήταν κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του.
Και λέω δυστυχώς γιατί, παρόλο που κάθε δημιουργός θέλει την επικαιρότητα του έργου του, η επικαιρότητα αυτή αφορά το συντονισμένο ξεπούλημα του τόπου μας, και αυτό δεν μας ευχαριστεί καθόλου.

Θέλω όμως τη βοήθειά σας!

Όπως ίσως μερικοί θα έχετε προσέξει, η ιστοσελίδα μου είναι "κατεβασμένη" για να γίνουν εργασίες αναβάθμισης, μετά τον ιο που κάποιοι πέταξαν στη βάση δεδομένων στην τυχαία(;) αυτή συγκυρία των προβολών μου, όπου θα την χρειαζόμουν ιδιαίτερα.
Παρακαλώ, όσοι θέλετε ας βοηθήσετε σε αυτό το κενό επικοινωνίας που μου δημιουργείται, στέλνοντας αυτή την πληροφόρηση σε όσους γνωρίζετε, τόσο στις παραπανω πόλεις όσο και σε άλλους φίλους σας.
Όσοι επιθυμείτε, ζητήστε μου να σας στείλω προσκλήσεις αλλά και δελτία τύπου, ή απλά κοινοποιήστε την είδηση για τις προβολές στις λίστες σας.
Ο βρώμικος πόλεμος ας μην τους περάσει.

Ευχαριστώ

Νέλλη Ψαρρού

http://webmail.nellypsarrou.com/imp/view.php?popup_view=1&mailbox=INBOX&index=64&actionID=view_attach&id=7&mimecache=f28cb5c3e821698bd75b83708b9e5e78

http://webmail.nellypsarrou.com/imp/view.php?popup_view=1&mailbox=INBOX&index=64&actionID=view_attach&id=5&mimecache=f28cb5c3e821698bd75b83708b9e5e78

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)