27.3.13

Ο Αποπροσανατολισμός των Μικροκομματικών Σκοπιμοτήτων: Ο Nτόρος για τη Λίστα Λαγκάρντ του 1,5 δις και η Σιωπή για το Εξαχθέν Αποδεδειγμένα Μαύρο Χρήμα των 207 δις


Α. Από την ιστοσελίδα Super Comments με θέμα:

Σφοδρή επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και κατά του οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εξαπέλυσε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με αφορμή την είδηση ότι μαύρο χρήμα ύψους 207 δισ. ευρώ έφυγε από την Ελλάδα μεταξύ 2003 και 2011 ( βλ. Β)

Σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook γράφει:, 
Όταν μεταξύ 2003 και 2011 υπολογίζεται ότι 207δισ. ευρω βγήκαν από την Ελλάδα ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος κ.Προβοπουλος τι έκανε; 
Κύριε Προβόπουλε, 

όταν σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιοποιούνται, μεταξύ 2003 και 2011, βγήκαν από την Ελλάδα 207 δισ. ευρω παράνομου χρήματος που προερχόταν απο εγκληματικές ενέργειες,διαφθορά και,φοροδιαφυγή,

εσείς σαν κεντρικός τραπεζίτης, ενώ φέρεσθε εκ του ρόλου σας να γνωρίζατε ποιοι βγάζουν λεφτά έξω, 
γιατί δεν δώσατε τα ονόματα στην δημοσιότητα; 

Γιατί δεν συνεργαστήκατε με τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι; 


Πόσα χρήματα θα είχε εισπράξει το κράτος; 

Πόσα μέτρα σε βάρος των αδύναμων θα είχαν αποφευχθεί; 
Σετι επίπεδο ανάπτυξης θα βρισκόμαστε; 

Ποιους τελικά συγκαλύπτετε;

Κύριε Οικονομικέ Εισαγγελέα,Πεπόνη, 


αντί να υπηρετείτε την δικαιοσυνη του ντόρου,

μην κάνεις ότι δεν βλέπεις και ότι δεν ακούς. 
Και βλέπεις και ακούς. 
Μην κάνεις την πάπια που λέει και ο λαός μας. 
Εξάντλησε την δικαιοδοσία σου όχι μόνο στον «ντόρο» αλλά και στην ουσία. 

Στρέψε αν το αντέχεις και δεν είσαι υποχείριο κανενός τον έλεγχο σου προς τον κεντρικό τραπεζίτη που κάνει ότι δεν ακούει για όλη αυτή την ληστεία που γίνεται σε βάρος των ανθρώπων και του τόπου.

Β. Από την Καθημερινή με τίτλο:
Αντιστοιχεί στο 100% του ΑΕΠ και προέρχεται κυρίως από φοροδιαφυγή - ξέπλυμα


Του Κωστα Καρκαγιαννη
Κεφάλαια ύψους 207 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο, μέσω φοροδιαφυγής, χρηματισμού και άλλων μεθόδων, έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2003-2011 εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ράιμοντ Μπέικερ, διευθυντής της αμερικανικής οργάνωσης καταπολέμησης των παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών Global Financial Integrity.

Το σοκαριστικό ποσό ισούται περίπου με το 100% του ελληνικού ΑΕΠ. 
Και δεν είναι μόνο αυτό, λέει σε τηλεφωνική συνέντευξη ο κ. Μπέικερ. 

Την περίοδο 2010-2011 εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα 157 δισ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνθηκαν στην ελληνική παραοικονομία και χρησιμοποιήθηκαν είτε για να αντικαταστήσουν τις πολύ περιορισμένες πλέον τραπεζικές πιστώσεις, είτε για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω αγοράς ακινήτων είτε για κεφάλαιο κίνησης εταιρειών. 
Το πρόβλημα με τις παράνομες χρηματικές ροές δεν είναι μόνο ότι δεν φορολογούνται, αλλά και ότι αυτά τα χρήματα δεν παραμένουν στο εσωτερικό μιας χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν ωφελείται ούτε έμμεσα.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο για την Ελλάδα, να βγει από την κρίση χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», τονίζει ο κ. Μπέικερ και εντοπίζει την ουσία του προβλήματος στην αδιαφάνεια που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και φυσικά στην ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αρκετά συνηθισμένο, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά μετά την κρίση επεκτείνεται και σε ανεπτυγμένες χώρες. Η λύση στο πρόβλημα είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν μερικοί φορολογικοί παράδεισοι, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 60

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι το trade mispricing, ειδικά με σκοπό να κινηθούν κεφάλαια μέσα και έξω από τη χώρα. 

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα: 

- Πρώτον να σταματήσει να διευκολύνει συναλλαγές από ανώνυμες εταιρείες, ανώνυμους λογαριασμούς. 
- Δεύτερον, πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή σε συναλλαγές με φορολογικούς παραδείσους. Οι ορκωτοί λογιστές θα πρέπει να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, ώστε στη συνέχεια να τις ερευνούν οι φορολογικές αρχές. Οσον αφορά τη φοροδιαφυγή είναι εύκολο να καταπολεμηθεί μέσω αυξημένων φορολογικών ελέγχων».

Πώς όμως προκύπτουν αυτά τα θηριώδη ποσά; 

«Χρησιμοποιούμε τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από την Ελλάδα και άλλα κράτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στοιχεία από τα κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει εμπορικές συναλλαγές», εξηγεί ο κ. Μπέικερ. 

Προκειμένου να εντοπιστούν οι παράνομες εκροές ή εισροές χρημάτων, η GFI χρησιμοποιεί δύο μοντέλα: 

Με το πρώτο (Change in External Debt) εντοπίζονται χρήματα που αποκτήθηκαν μέσω διαφθοράς, από μίζες ή δωροδοκίες, και στη συνέχεια έφυγαν από τη χώρα. 
Με το δεύτερο μοντέλο (Gross Excluding Reversals) υπολογίζονται τα χρήματα που εξήλθαν ή εισήλθαν παρανόμως από την Ελλάδα μέσω ψευδών αναφορών για εισαγωγές και εξαγωγές, συνήθως σε ενδοεταιρικές συναλλαγές εξαγωγικών εταιρειών.

Το ποσό των 207 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παράνομες εκροές και των 157 σε παράνομες εισροές από την Ελλάδα προκύπτει αν συγκρίνουμε τα ποσά που εισέρχονται κάθε χρόνο στη χώρα, μέσω εξωτερικού δανεισμού και μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων και αυτά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της Ελλάδας όπως καταγράφονται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται και τα ποσά από εισαγωγές και εξαγωγές όπως καταγράφονται από την Ελλάδα και τους εμπορικούς εταίρους της
Η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που φαίνεται να εισήλθαν στη χώρα και αυτών που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν είναι παράνομες χρηματικές εκροές.

Οταν η διαφορά είναι αρνητική, τότε έχουμε παράνομες εισροές. 
Τα στοιχεία περί παράνομων χρηματικών ροών είναι γνωστά ή θα έπρεπε να είναι γνωστά στους οικονομολόγους όλων των μεγάλων οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αλλά και στους Ελληνες οικονομολόγους, καταλήγει ο κ. Μπέικερ.

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)