28.7.14

Οι Προκλήσεις και Εξαπατήσεις του Ισραήλ Πριν τη Σύγχρονη Ηρωδιάδα

Αύριο Εκδήλωση στην Καισαριανή Εδώ            Υπογραφές Εδώ

"Η Χαμάς δεν εμπλέκεται στην 
απαγωγή των Ισραηλινών εποίκων"
Ισραηλινή αστυνομία, βλ. Εδώ

  Υπεύθυνοι για τις ρουκέτες είναι αυτοί που 
συνεργάζονται με το Ισραήλ, 
διότι υπάρχει συναίνεση από όλες τις 
παλαιστινιακές ομάδες να σεβαστούν την εκεχειρία"
Dr. Mahmud Zahar, αξιωματούχος Χαμάς, 2008 Εδώ

"Η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε ομάδα εξτρεμιστών
 οι οποίοι ομολόγησαν ότι εργάζονταν για το Ισραήλ, 
εμφανιζόμενοι ως μέλη της Αλ-Κάιντα 
στα παλαιστινιακά εδάφη, Εδώ

Ο επικεφαλής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας
 στη Γάζα,  κατηγόρησε την ισραηλινή υπηρεσία 
ασφαλείας ότι εξαπατεί νεαρούς Παλαιστίνιους 
να εκτελούν αποστολές στο όνομα της Αλ-Κάιντα Εδώ


Ενημέρωση δικτύου ABC των ΗΠΑ δείχνοντας
την καταστροφή στη λωρίδα (φυλακή) της Γάζας
από βομβαρδισμό των Ισραηλινών:

"Ρουκέτες εκτοξεύονται στο Ισραήλ
"Οικογένεια (Ισραηλινών) μαζεύει όσα 
υπάρχοντα της απέμειναν",
 "Γυναίκα κοιτάζει άφωνη την καταστροφή", βλ. Εδώ


Άρθρο του "Al Jazeera America» στις 23 Ιούλη 2014 με τίτλο:
 «Το Ισραήλ και όχι η Χαμάς ενορχήστρωσε την πρόσφατη διαμάχη στη Γάζα» 
βλ. Εδώ

Στην πραγματικότητα, η κρίση είναι αποτέλεσμα σκόπιμων ενεργειών από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων – στην αρχή για να ξεσηκώσει αντι-αραβικό αίσθημα μεταξύ του ισραηλινού πληθυσμού και, στη συνέχεια, να προκαλέσει τη Χαμάς σε ανοιχτή σύγκρουση.

Ισραηλινές προκλήσεις

Η πρόσφατη κλιμάκωση άρχισε με την απαγωγή τριών ισραηλινών εφήβων από οικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Το γεγονός ότι οι τρεις απήχθησαν από τους οικισμούς είναι μια σημαντική λεπτομέρεια που δεν της δόθηκε σημασία ή αγνοήθηκε εντελώς.
Τι αντιπροσωπεύουν οι οικισμοί και πώς οι έποικοι αλληλεπιδρούν με τον παλαιστινιακό πληθυσμό αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος του πλαισίου του επεισοδίου, βλ. Εδώ  

Μετά την απαγωγή, για περισσότερο από δύο εβδομάδες οι ισραηλινές αρχές έστεισαν ένα σόου για την ανεύρεση των χαμένων εφήβων – ξεσηκώνοντας  αντι-αραβικά αισθήματα, δίνοντας ελπίδες ότι θα ανευρεθούν και περιθωριοποιώντας τις φωνές των διαφωνούντων, βλ. Εδώ
Όταν οι απαχθέντες βρέθηκαν δολοφονημένοι, το Ισραηλινό κοινό εξοργίστηκε και ζήτησε εκδίκηση.
Λίγο μετά τις κηδείες των νέων μια άλλη ομάδα ισραηλινών εποίκων λίντσαρε και έκαψε ζωντανό ένα δεκαεξάχρονο Παλαιστίνιο έφηβο, τον Μωχάμετ Abu Khdeir, βλ. Εδώ.l
Το περιστατικό αυτό ακολουθήθηκε από μια βάρβαρη επίθεση του Ισραηλινού στρατού (IDF) στον Tariq Khdeir, έναν δεκαπεντάχρονο πολίτη των ΗΠΑ, ξάδελφό του Μωάμεθ, βλ. Εδώ 

Ένα άλλο γεγονός που είναι λιγότερο γνωστό - αλλά ίσως πιο σημαντικό - είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες από την εξαφάνιση των τριών εφήβων στις 12 Ιουνίου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι ήταν νεκροί, βλ. Εδώ.
Ωστόσο, τις επόμενες δύο εβδομάδες οι αρχές διοργάνωσαν ψεύτικη επιχείρηση διάσωσης, υπήρχε διαταγή να μην διαρρεύσει η αλήθεια στο κοινό, βλ. Εδώ και να συσπειρωθούν οι Εβραίοι της χώρας και της διασποράς, βλ. Εδώ, εν αναμονή αντιπαράθεσής τους με τη Χαμάς.

Ενώ γνώριζε ότι οι έφηβοι ήταν ήδη νεκροί, βλ. Εδώη ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε ακόμα και τις μητέρες των απαχθέντων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και να ζητήσουν «ασφαλή επιστροφή» για τα παιδιά τους, βλ. Εδώ.
Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε την Επιχείρηση «Φύλακας Αδερφός», την πιο εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη για περισσότερο από μια δεκαετία, βλ. Εδώ με πρόφαση την ανεύρεση των απαχθέντων εφήβων τους οποίους γνώριζαν ότι ήταν νεκροί.

Η ευθύνη για την απαγωγή τους αποδόθηκε αμέσως στη Χαμάς, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην απαγωγή, βλ. Εδώ.

Το Ισραήλ δεν έχει εμφανίσει καμία απόδειξη για την εμπλοκή της Χαμάς – αντιθέτως έχει αναγνωρίσει ως πρωταρχικά ύποπτους μια αδίστακτη  φατρία η οποία αμφισβητεί την ηγεσία της Χαμάς και υπονομεύει τις προσπάθειες της για οικοδόμηση της ειρήνης, βλ. Εδώ. 
Τους είχαν εντοπίσει ενωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι το Ισραήλ γνώριζε πολύ καλά ότι ούτε η Χαμάς ούτε η ένοπλη πτέρυγα της (αλ-Κασάμ) ήταν πίσω από την εξαφάνιση των αγοριών.
Παρ 'όλα αυτά, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία εναντίον τους και εκ των πραγμάτων κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Στις 17 Ιουνίου, το Ισραήλ επανασυνέλαβε 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους που είχαν ελευθερωθεί το 2011, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής του Gilad Shalit με τη Χαμάς - μια τολμηρή πρόκληση που παραβίαζε την ανακωχή με τη Χαμάς, βλ. Εδώ.

Χωρίς αιτία, ο Ισραηλινός Στρατός συνέλαβε επίσης μια σειρά από κληρικούς, διανοούμενους και πολιτικούς οι οποίοι συνδέονταν ή ήταν γνωστοί ως συμπαθούντες τη Χαμάς, βλ. Εδώ.

Επέδραμαν επίσης σε εκατοντάδες μέρη των Παλαιστίνιων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και κλινικών – λεηλατώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ακίνητα, βλ. Εδώ  κατά παράβαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις - και πάλι, πριν εκτοξευτούν ρουκέτες από τη Γάζα.
Η δυστυχία του άμαχου πληθυσμού επιδεινώνεται από Ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου και απαγόρευση κυκλοφορίας που περιορίζουν σημαντικά την κυκλοφορία του παλαιστινιακού λαού, χωρίς να χαλαρώνουν τους περιορισμούς  ούτε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στα μέσα Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επιθέσεις αντιποίνων από τη Χαμάς τις οποίες προσπαθούσε να προκαλέσει ο Ισραηλινός στρατός, μετακίνησε τις μπαταρίες του Σιδηρού Θόλου Προστασίας (Iron Dome) στις νότιες πόλεις του Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να διαλύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη Χαμάς, βλ. Εδώ - επαναλαμβάνοντας προηγούμενες απειλές του για κατασταλτικά μέτρα αν δεν ακυρωθεί η ένωση, βλ. Εδώ 
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός άρχισε να καλεί εφεδρικά στρατεύματα εν αναμονή χερσαίας επίθεσης,

Όλες αυτές οι προκλήσεις έγιναν εβδομάδες πριν εξαπολύσει η Χαμάς τις πρώτες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, αντιθέτως προς τους ισχυρισμούς του Ομπάμα και την ευρέως διαδεδομένη αφήγηση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης,
στην πραγματικότητα ήταν η Χαμάς που ενήργησε σε αυτοάμυνα, βλ. Εδώ 
Το Ισραήλ επεδίωξε πεισματικά αυτόν τον πόλεμο και η Χαμάς του τον έδωσε.

Συνεχής εξαπάτηση

Όλες οι παράνομες και ανήθικες ενέργειες που συνόδευσαν την επιχείριση «Φύλακας Αδελφός» έγιναν υπό το πρόσχημα της εύρεσης και διάσωσης των απαχθέντων εφήβων τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση γνώριζε ότι ήταν νεκροί – εκμεταλλευόμενοι κυνικά την τραγωδία για να εγείρει δημόσια κατακραυγή προκειμένου να προκαλέσει και στη συνέχεια να επιτεθεί στη Χαμάς.

Αυτό το μοτίβο εξαπάτησης συνεχίζεται και στην εν εξελίξει στρατιωτική επίθεση στη Γάζα.

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah El Σίσι και τον Αμπάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποξενώσει τη Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε μια κακόπιστη πρόταση κατάπαυσης του πυρός, για την οποία δεν ζητήθηκε η γνώμη της Χαμάς  και με την οποία η Χαμάς δεν συμφώνησε, βλ. Εδώ,  η παραβίαση της οποίας υποτίθεται ότι δικαιολογεί την επέκταση και εντατικοποίηση της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Σε απάντηση της απατηλής πρότασης ανακωχής του Ισραήλ, η Χαμάς έθεσε  10 προϋποθέσεις για εκεχειρία 10 ετών, βλ. Εδώ
Στους όρους συμπεριλαμβάνονταν:
- η  απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων,
-  η άρση του αποκλεισμού στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, 
- να επιτρέπεται στους κατοίκους της Γάζας να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν στο al-Aqsa Mosque και 
- δέσμευση από το Ισραήλ ότι δε θα αναμιγνύεται στην παλαιστινιακή πολιτική - ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τα αιτήματα της Χαμάς δεν είναι μόνο λογικά, αλλά αποσκοπούν επίσης να καταστήσουν τη ζωή στη Γάζα πιο υποφερτή.
Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει καν εξετάσει την πρόταση της μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια η Χαμάς πρότεινε με το Κατάρ και την Τουρκία μια συμφωνία για μικρότερη εκεχειρία, βλ. Εδώ, η οποία δόθηκε στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να μεσολαβήσει με το Ισραήλ.
Και αυτή η πρόταση δεν έτυχε κάποιας προσοχής.

Στις 17 Ιουλίου, το Ισραήλ αποδέχτηκε φαινομενικά την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, βλ. Εδώ  αναστέλλοντας το βομβαρδισμό της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ισραηλινός Στρατός ανασυντάχθηκε για να ξεκινήσει την χερσαία εισβολή  με συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να ανέλθει στους 500 - και πάλι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε, βλ. Εδώ, την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ σους διεθνείς κανόνες ως αντιπαραγωγική.

Η ισραηλινή επιδρομή, την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει έγκλημα πολέμου, βλ. Εδώ,
έχει καταστρέψει νοσοκομεία, σχολεία, τόπους λατρείας, κατοικημένες περιοχές και υποδομές ζωτικής σημασίας, γεγονός που εξηγεί γιατί τα περισσότερα από τα θύματα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους ήταν άμαχοι.

Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί και για τους θανάτους Ισραηλινών.
Μέχρι την 21η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί άμαχοι και 25 στρατιώτες
Ένας από τους δύο αυτούς πολίτες χτυπήθηκε από όλμο ενόσω προμήθευε πολεμοφόδια στους στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, βλ. Εδώ.
Ως εκ τούτου, οι στρατιώτες και τουλάχιστον ο ένας από τους δύο άμαχους εμπλέκονταν άμεσα στη στρατιωτική εκστρατεία, πράγμα που τους καθιστούσε νόμιμους στόχους.

Δυστυχώς για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα χωρίς διέξοδο, βλ. Εδώ, οι κυρίαρχες αφηγήσεις της σύγκρουσης συνεχίζουν να υποδηλώνουν ακριβώς το αντίθετο από την πραγματικότητα.

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)