20.8.14

Η Παράκληση ενός Αρχιεπισκόπου προς το λαό του Ισραήλ: " Ελευθερώστε τον εαυτό σας απελευθερώνοντας την Παλαιστίνη"



Διεθνής Καμπάνια-Υπογραφές Εδώ


 Από την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz με τίτλο: 

My plea to the people of Israel: Liberate yourselves by liberating Palestine


Ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, σε ένα αποκλειστικό άρθρο του για την Haaretz, καλεί για παγκόσμιο μποϊκοτάζ του Ισραήλ και καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να κοιτάξουν πέρα από τους ηγέτες τους για μια βιώσιμη λύση για την κρίση στους Αγίους Τόπους.

"Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια πρωτοφανήκινητοποίηση από τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο 
ενάντια στην άδικη δυσανάλογα βίαιη αντίδραση του Ισραήλ στην εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστίνη. 
Αν αθροίσουμε όλα τα άτομα που συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη - στο Cape Town, τη Washington, το DC, τη New York, το New Delhi, το Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Σίδνεϊ, και όλες τις άλλες πόλεις - ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη έμπρακτη κατακραυγή από τους πολίτες που έγινε ποτέ στην ιστορία του κόσμου. 

Πριν ένα τέταρτο του αιώνα, έχω συμμετάσχει σε αρκετές διαδηλώσεις ενάντια στο απαρτχάιντ. 
Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βλέπαμε διαδηλώσεις αυτού του μεγέθους και πάλι, 
αλλά η προσέλευση το περασμένο Σαββάτο στο Cape Town ήταν το ίδιομεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη. 

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται νέοι και γέροι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Εβραίοι, Ινδουιστές, Βουδιστές,αγνωστικιστές ,άθεοι, μαύροι, λευκοί, κόκκινοι και πράσινοι ... όπως θα περίμενε κανείς από ένα ζωντανήό ανεκτικό, πολυπολιτισμικό έθνος. 

Ζήτησα από το πλήθος να ψάλλουν μαζί μου:
«Είμαστε αντίθετοι με την αδικία της παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης.Είμαστε αντίθετοι με την αδιάκριτη δολοφονία στη Γάζα.Είμαστε αντίθετοι με την ταπείνωση που επιφυλάσσεται στους Παλαιστίνιους στα σημεία ελέγχου και στα οδοφράγματα. Είμαστε αντίθετοι με πράξεις βίας από όλα τα μέρη.Αλλά δεν είμαστε αντίθετοι με τους Εβραίους".
"Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ζήτησα την αποβολή  του Ισραήλ από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων, η οποία είχε συνέδριο στη Νότια Αφρική.
Έκανα έκκληση στις ισραηλινές αδελφές και αδελφούς που ήταν παρόντες στο συνέδριο να διαχωρίσουν ενεργά τον εαυτό τους και το επάγγελμά τους από το σχεδιασμό υποδομών που σχετίζονται με τη διαιώνιση της αδικίας, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωριστικού τείχους, των τερματικών και των σημείων ελέγχου ασφάλειας καθώς και των οικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

«Σας εκλιπαρώ να ανταποκριθείτε σ αυτό το μήνυμα: Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την παλίρροια ενάντια στη βία και το μίσος προσχωρώντας στο μη βίαιο κίνημα για τη δικαιοσύνη για όλους τους λαούς της περιοχής», είπα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει γι αυτό το κίνημα συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Avaaz που καλεί τις εταιρείες που επωφελούνται από την ισραηλινή κατοχή ή / και εμπλέκονται στην κακοποίηση και την καταπίεση των Παλαιστινίων να αποτραβηχτούν.

Η εκστρατεία στοχεύει συγκεκριμένα:
- στο ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP,
- στην τράπεζα Barclays,
- τον προμηθευτή G4S συστημάτων ασφαλείας,
- τη Γαλλική  μεταφορική εταιρεία Veolia,
- την εταιρία πληροφορικής Hewlett-Packard και
- τον προμηθευτή μπουλντόζων Caterpillar.

Τον περασμένο μήνα, 17 κυβερνήσεις της ΕΕ κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να συναλλάσσονται ή να επενδύουν σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.

Έχουμε επίσης δει πρόσφατα 
- το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM να αποσύρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις ισραηλινές τράπεζες, 
- την απόσυρση των επενδύσεών τους στην G4S από το ίδρυμα Bill και Melinda Gates και
- την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ να αποσύρε ικατ 'εκτίμηση $ 21 εκατομμύρια από την HP, τη  Motorola Solutions και την Caterpillar.

Είναι ένα κίνημα που έχει αρχίσει να επιταχύνεται.

Η βία γεννά βία και μίσος που γεννούν περισσότερη βία και μίσος.

Εμείς οι Νοτιοαφρικανοί γνωρίζουμε για  βία και μίσος. 
Κατανοούμε τον πόνο να είμαστε το αποπαίδι του κόσμου,  να  φαίνεται ότι κανείς δεν καταλαβαίνει ή δεν είναι πρόθυμος να ακούσει το ζήτημά μας. Απ αυτό ερχόμαστε.

Γνωρίζουμε, επίσης, τα οφέλη που μας έφερε τελικά ο διάλογος μεταξύ των ηγετών μας, όταν οι οργανώσεις μας που είχαν την ετικέτα "τρομοκράτες" σταμάτησαν να απαγορεύονται συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα που απελευθερώθηκε από τη φυλακή, την παρανομία και την εξορία.

Γνωρίζουμε ότι όταν οι ηγέτες μας, άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους, η λογική για βία που είχε ταλαιπωρήσει την κοινωνία μας εξασθένησε και εξαφανίστηκε. ....

Αυτό που ανάγκασε  τελικά αυτούς τους ηγέτες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ένα κοκτέιλ πειστικών, μη βίαιων μέσων που είχαν αναπτυχθεί για να απομονώσουν τη Νότια Αφρική, οικονομικά, ακαδημαϊκά, πολιτισμικά και ψυχολογικά.

Σε ένα ορισμένο σημείο - το σημείο καμπής - η τότε κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι το κόστος της προσπάθειας για τη διατήρηση του απαρτχάιντ υπερέβαινε τα οφέλη. 

Η απόσυρση του εμπορίου με τη Νότια Αφρική από πολυεθνικές εταιρείες με συνείδηση στη δεκαετία του 1980 ήταν τελικά ένας από τους βασικούς μοχλούς που γονάτισε το κράτος απαρτχάιντ - αναίμακτα.

Αυτές οι εταιρείες κατανόησαν ότι συμβάλλοντας στην οικονομία της Νότιας Αφρικής, συνέβαλλαν στη διατήρηση ενός άδικου status quo. 

Όσοι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους με το Ισραήλ, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση «ομαλότητας» στην ισραηλινή κοινωνία, προσφέρουν κακή υπηρεσία στο λαό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Συμβάλλουν στη διαιώνιση ενός βαθύτατα άδικου στάτους κβο. 

Όσοι συμβάλλουν στην προσωρινή απομόνωση του Ισραήλ δηλώνουν ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ειρήνη. 

Εν τέλει, τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα καταδεικνύουν ποιος πράγματι πιστεύει στην αξία των ανθρώπων......

Άνθρωποι ενωμένοι στην επιδίωξη ενός δίκαιου σκοπού είναι αήττητοι. 

Ο Θεός δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ανθρώπων, ελπίζοντας ότι θα αναπτυχθούμε και θα μάθουμε επιλύοντας οι ίδιοι τις δυσκολίες και τις διαφορές μας.....

Η επιδίωξη της απελευθέρωσης των ανθρώπων της Παλαιστίνης από την ταπείνωση και τις διώξεις από τις πολιτικές του Ισραήλ είναι δίκαιος στόχος.
Είναι ένας στόχος τον οποίο πρέπει να υποστηρίξει ο λαός του Ισραήλ.

Ο. Νέλσον Μαντέλα είπε ότι οι Νοτιοαφρικανοί δεν θα αισθάνονται ελεύθεροι μέχρι να ελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι 

Θα μπορούσε να είχε προσθέσει ότι η απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα απελευθ'ερωνε επίσης και το Ισραήλ.

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)